Cegła na ścianie w kuchni coraz częściej zastępuje tradycyjne płytki. Biała lub czerwona pasuje do każdego stylu aranżacyjnego. Bez względu na to, jaki kolor cegły na ścianę do kuchni się wybierze, zawsze będzie wyglądała efektownie. Zanim jednak zdecydujesz się na jej zastawanie, warto poznać wady i zalety tego rozwiązania oraz dowiedzieć się, jakie są opinie o cegle w kuchni.
Czerwona cegła na ścianie w kuchni
Najpopularniejszym rozwiązaniem aranżacyjnym jest czerwona cegła na ścianie w kuchni. Ten odcień doskonale komponuje się zarówno we wnętrzach tradycyjnych retro, industrialnych i nowoczesnych. Najczęściej umieszcza się ją nad blatem, wypełniając przestrzeń między szafkami dolnymi i górnymi lub między zlewozmywakiem a górnymi półkami. Trzeba jednak pamiętać, aby zadbać o jej pielęgnację., Konieczne będzie jej odpowiednie zabezpieczenie przed tłuszczem oraz regularne impregnowanie.
Biała cegła na ścianie w kuchni
Ciekawym i dodającym wnętrzu oryginalności pomysłem jest biała cegła na ścianie w kuchni. Takie rozwiązanie pasuje przede wszystkim do stylu skandynawskiego, gdzie króluje biel, szarość i inne neutralne kolory. Białą cegłę można kupić w sklepie lub tą czerwoną, starą pomalować farbą, nadając jej tym samym wybrany przez nas kolor.
Cegła na ścianę w kuchni – zalety
Główną zaletą cegły na kuchennej ścianie jest jej efektowny wygląd. Dobrze prezentuje się zarówno w połączeniu z bielą, jak i kremem, beżem czy brązem, a także z innymi kolorami (również tymi intensywnymi i rzucającymi się w oczy). Cegła na ścianie komponuje się także z różnymi materiałami wykończeniowymi w kuchni - drewnem, metalem, stalą, szkłem. Bez względu na to, czy jest biała, czy czerwona będzie dobrze wyglądać w każdej aranżacji - od klasycznej, po minimalistyczną. Dodatkowo kuchnię, w której znajduje się cegła bardzo łatwo poddać metamorfozie. Aby odmienić wygląd kuchennych ścian, położoną cegłę wystarczy pomalować zwykłą farbą na dowolny kolor.
Cegła na ścianę w kuchni to także wybór praktyczny. Ten materiał wykończeniowy jest trwały i solidny, a dodatkowo naturalny. Cegła odporna jest na uszkodzenia mechaniczne, blaknięcie, wilgoć czy tłuszcz. Odpowiednio zabezpieczona i pielęgnowana będzie służyć przez długie lata.
Mówiąc o zaletach cegły na ścianie w kuchni, warto też wspomnieć o jej właściwościach wyciszających. Kładąc ją na kuchennej ścianie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że odgłosy z kuchni będą wyciszone.
Cegła w kuchni – wady
Cegła w kuchni mimo posiadanych zalet ma również i wady. Ta podstawowa to jej waga. Ponadto, naturalna cegła jest ciężkim materiałem, przez co też optycznie może zmniejszyć pomieszczenie. Stąd też projektanci wnętrz polecają ją głównie do dużych i przestronnych kuchni. W małych wnętrzach lepiej postawić na inne rozwiązania lub imitacje cegły w kuchni.
Do wad tego materiału zalicza się również to, że wykazuje duże właściwości we wchłanianiu tłuszczów - a tych jak wiadomo, w kuchni nie brakuje. Stąd też cegła położona w kuchni wymaga odpowiedniej pielęgnacji, konserwacji i czyszczenia. Sprawdzić może się też położenie cegły w kuchni za szybą, dzięki temu chroni się ją przed wilgocią i tłuszczem.
Cegła prawdziwa czy imitacja?
Decydując się na cegłę w kuchni do wyboru oprócz tej tradycyjnej, naturalnej mamy materiały, które z powodzeniem ją imitują. Na rynku dostępne są okładziny czy płytki stylizowane na cegłę wykonane z gładkiego klinkieru. Wymiarami te ostatnie przypominają naturalną cegłę, jednak są one cieńsze. Prawdziwym hitem są ręcznie formowane płytki imitujące cegłę. Mają one nierówną powierzchnię i niejednolity kolor. Trzeba jednak pamiętać, że jest to materiał wrażliwszy na wilgoć, niż tradycyjna cegła dlatego też niepolecane jest jego stosowanie przy dolnych szafkach oraz nad zlewem.
Impregnacja cegły w kuchni
Każda cegła na kuchennej ścianie wymaga impregnacji. Przez profesjonalistów zalecane jest wykorzystanie metody natryskowej, dzięki czemu cała ceglana powierzchnia będzie pokryta impregnatem. W przypadku nakładania go pędzlem należy zachować szczególną ostrożność i dokładność przy kryciu nierównej powierzchni. Należy pamiętać, że taki zabieg sprawia, że staje się ona o kilka tonów ciemniejsza. Stąd też zanim zdecydujemy się pomalować całą ścianę, dobrze jest sprawdzić na mniejszej powierzchni, jak będzie wyglądać.
Czyszczenie kuchennej cegły
Szukając opinii o cegle w kuchni, można natknąć się na wiele opisów mówiących, że jest ona trudna w utrzymaniu. Rzeczywiście, stara cegła na kuchennej ścianie ma wymagać wielu zabiegów pielęgnacyjnych i czyszczących.. Jednak jeśli o ceglane ściany dba się na bieżąco, cały proces ich czyszczenia jest tak samo mało czasochłonny i inwazyjny jak np. mycie płytek ceramicznych. Jak więc wygląda czyszczenie cegły w kuchni?
W pielęgnacji cegły istotne jest aby na bieżąco usuwać wszystkie zabrudzenia. Należy je zmywać je wilgotną szmatką namoczoną w gorącej lub letniej wodzie. Na ściereczkę można nałożyć zwykłe mleczko do czyszczenia, które usunie z cegły nawet najbardziej oporne plamy. Warto też wiedzieć, że w sklepach można kupić wiele preparatów pozwalających utrzymać ceglane ściany w czystości. Pozwalają one usuwać różnego rodzaju zabrudzania takie jak kurz, tłuszcze czy wykwity solne.
Cegła w kuchni może przyjmować różne formy. Wyłożyć nią można wszystkie ściany lub tylko wybrane powierzchnie np. przestrzeń nad blatem czy zlewozmywakiem, lub kolumnach dekoracyjnych. Ciekawy efekt, jaki daje sprawia, że wiele osób decyduje się na zastosowanie tego materiału wykończeniowego. Jeśli i Ty szukasz inspiracji na ceglane ściany w kuchni, odwiedź nasz profil na Instagramie - czeka tam na Ciebie cała masa pomysłów na stylowe kuchnie.