Kamień w aranżacji wnętrz uważany jest za luksusowy i niezwykle elegancki materiał. Jego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i wytrzymałość, solidność i trwałość. Nic więc dziwnego, że wiele osób marzy, aby do swojej kuchni zaprosić naturalny kamień. Niestety marzenia te często rozbijają się o cenę – ta jest bowiem niezwykle wysoka. Chcąc więc obniżyć koszty przy urządzaniu kuchni można postawić na alternatywę, jaką jest konglomerat. W kuchennych wnętrzach wystąpić może on pod wieloma postaciami. Sprawdzi się jako blat roboczy, a także jako materiał zlewozmywaka. Jakie są zalety konglomeratu w kuchni? Czy materiał ten ma wady?

Czym jest konglomerat?

Konglomerat to materiał, który powstaje ze zmielonego kamienia. To, co może wchodzić w jego skład, określa norma PN-EN 14618:2009. Najczęściej konglomerat zawiera m.in. marmur, granit i kwarc. Mimo takiego składu konglomerat nie jest jednak 100% kamieniem, a wynika to z tego, że dodaje się do niego również żywicę poliestrową. Stanowi ona ok. 5-10% składu mieszanki. Jej zadaniem jest połączenie zmielonych cząstek kamienia. Dzięki temu, że jest ona niezwykle silnym i trwałym spoiwem, konglomerat uzyskuje swoje niezwykłe właściwości. Do tych najważniejszych zalicza się wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne i zmiany temperatury, trwałość, solidność, wytrzymałość. Sprawia to, że konglomerat w kuchni może być wykorzystywany wszędzie tam, gdzie jest narażony na intensywną eksploatację. Stąd też w sklepach spotkać można zarówno zlewozmywak z konglomeratu, jak i blat roboczy wykonany z tego materiału.

Te elementy wyposażenia wykonane mogą być z różnych typów konglomeratu. To jaki on będzie, zależy od zawartego w nim kruszywa. Warto pamiętać, że każde z nich wykazuje inne właściwości. Najczęściej w kuchniach stosuje się:

  • konglomerat marmurowy – jest on tani, ale niestety nie najlepiej sprawdza się w kuchni; opisuje się go jako materiał miękki, chłonny, podatny na odbarwienia i plamy, o niskiej wytrzymałości, łatwo ścieralny i źle reagujący na wysokie temperatury i ciężkie przedmioty;

  • konglomerat kwarcowy – dobrze znosi wilgoć - nie chłonie wody i innych płynów; jest on materiałem dość wytrzymałym;

  • konglomerat granitowy -to najpopularniejsze tworzywo w kuchni; wynika to z jego właściwości, do których zalicza się bardzo dużą wytrzymałość, odporność i solidność.

Każdy z tych konglomeratów może pochwalić się jeszcze jedną zaletą, o której warto wspomnieć. Materiał ten może przyjmować różne kolory i wzory, które na co dzień nie są spotykane w naturze. Dzięki temu stawiając na konglomerat w kuchni, ma się dużą swobodę wyboru odcienia, faktury, połysku, a przez to możliwe jest urządzenie kuchni marzeń.

Konglomerat czy kamień - co wybrać?

Konglomerat często porównywany jest do naturalnego kamienia, który również znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Te dwa materiały są często ze sobą porównywane, a przez wiele osób nawet mylone. Wynika to z tego, że wykazują one podobne właściwości przede wszystkim w zakresie odporności. Trzeba tu jednak przyznać, że naturalny kamień lepiej znosi wysokie temperatury – bez problemu można więc na nim postawić bardzo gorący garnek nawet na długi czas. Na blatach z konglomeratu gorące naczynie może stać tylko przez chwilę lub też być zabezpieczone gumowymi podkładkami. Nie oznacza to jednak, że konglomerat jest gorszym materiałem. Lżejszy od naturalnego kamienia świetnie sprawdza się jako tworzywo na zlewy kuchenne, a także blaty, które można położyć na szafkach bez ich wzmacniania. Co więcej, konglomerat można barwić na dowolny sposób. Domownicy doceniają też, że jest on przyjemny w dotyku, nie tak zimny jak naturalny kamień. Sprawia to, że lepiej sprawdza się on w kuchniach w blokach i apartamentowcach, także tych urządzanych w ograniczonym budżecie.

Jak wykorzystać konglomerat w kuchni?

Konglomerat może być wykorzystywany w domowych pomieszczeniach w różny sposób. Zastosować można go wszędzie tam, gdzie kamień naturalny. W zależności od typu konglomeratu może on przybrać formę blatu do kuchni lub łazienki, parapetu wewnętrznego, okładziny ściennej lub podłogowej. Z konglomeratów wykonuje się też modne w ostatnim czasie zlewozmywaki nazywane tymi granitowymi.

Zalety konglomeratu w kuchni

Bez względu na to czy postawisz na zlew z konglomeratu, czy blat roboczy z tego materiału możesz spodziewać się wielu zalet. Materiał ten będzie wyróżniał się ponadprzeciętną odpornością mechaniczną. Będzie on trwały, odporny na zarysowania, blaknięcie koloru, wyszczerbienia, a estetyczny wygląd zlew czy blat zachowają przez długie lata i to przy minimalnej pielęgnacji. Ważną zaletą konglomeratu w kuchni jest również wysoka odporność na temperatury, których w kuchni nie brakuje. Wstawiając garnek do zlewozmywaka z konglomeratu czy odstawiając go na chwile na blat, nie uszkodzi się jego powierzchni.

zlewozmywak granitowy czarny, jednokomorowy z ociekaczem i srebrną baterią kuchenną

Zlewozmywak Granitowy Praga, 890 x 495 mm, 699,99 zł 499,99 zł 

Jak dbać o konglomerat w kuchni?

Konglomerat jest materiałem łatwym w czyszczeniu i bezproblemowym w pielęgnacji. Aby utrzymał swój pierwotny wygląd, wystarczy standardowe czyszczenie wodą i płynem do naczyń. Komory zlewu z konglomeratu należy opłukać ciepłą wodą z detergentem po zakończonym zmywaniu, a blat i inne powierzchnie płaskie wystarczy wytrzeć wilgotną ściereczką raz dziennie. Unikać należy natomiast czyszczenia środkami zawierającymi kwasy, żrące, wybielające i ścierające substancje. Dokładniejsze czyszczenie zalecane jest raz w tygodniu, wtedy można sięgać po specjalistyczne środki czyszczące, a także wykonać tzw. olejowanie.

Konglomerat to uniwersalny materiał, który sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i łazience. Jego największymi zaletami jest solidność, duża odporność i wytrzymałość, a także stosunkowo niska cena. Nie można też zapominać o pięknym wyglądzie. Zlewozmywak z konglomeratu to obecnie prawdziwy hit aranżacyjny, z którym powinien zapoznać się każdy, kto marzy o modnej i pięknej kuchni, a jednocześnie mocno stawia na funkcjonalność wnętrza.