Przeciętny Polak zużywa ok. 110-115 litrów wody dziennie. Wykorzystuje ją do celów sanitarnych, gotowania, także gaszenia pragnienia. Woda, którą pijemy, a także ta do gotowania powinna być czysta i smaczna. To, dlatego tak chętnie sięgamy po wody źródlane i mineralne. Choć zdrowe i posiadające liczne walory smakowe, nie są one najlepszym rozwiązaniem. Sprzedawane są w plastikowych butelkach, przez co przyczyniają się do zaśmiecania planety. To, jednak niejedyna ich wada – wody butelkowane potrafią znacznie nadwyrężyć domowy budżet. Jaka jest więc dla nich alternatywa? Kranówka! Co jednak zrobić, kiedy nie jesteśmy pewni jej jakości lub nie odpowiada nam jej smak?
Filtrowanie wody w kuchni – dlaczego warto?
Czystość wody pochodzącej z miejskich wodociągów i przydomowych ujęć wody jest sprawą niezwykle ważną dla zdrowia każdego z nas. To, dlatego na bieżąco należy dbać o jakość. Można to zrobić na wiele sposobów. Popularnym rozwiązaniem są specjalne urządzenia służące do oczyszczania wody pitnej. Łatwo można je stosować w gospodarstwie domowym. Występują one w formie filtrów do dzbanków lub domowych stacji uzdatniania wody. Alternatywą dla nich są filtry do zlewów, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Dzięki nim woda z kranu jest lepszej jakości. To jednak niejedyne zalety filtrowania wody z kranu, jako pozostałe wymienia się:
oczyszczenie wody z groźnych dla zdrowia wirusów, bakterii, metali ciężkich i chloru;
poprawienie walorów smakowych kranówki;
przedłużenie trwałości sprzętu AGD np. czajnika elektrycznego,
uzyskanie bardziej intensywnych i naturalnych smaków produktów spożywczych przy gotowaniu;
oszczędność w zakresie kupowania butelkowanej wody mineralnej,
proekologiczna postawa i ograniczenie produkcji plastiku przez gospodarstwo domowe.
Kiedy warto filtrować wodę z kranu?
O oczyszczaniu wody z kranu powinno się pomyśleć przede wszystkim, wtedy gdy jej smak i zapach jest nieprzyjemny, zauważy się nienaturalne rdzawe zabarwienie lub stwierdzi obecność w kranówce zanieczyszczeń takich jak np. piasek. Filtr do zlewu to też dobre rozwiązanie, jeśli mieszka się w starym budownictwie, gdzie instalacje wodno - kanalizacyjne nie były dawno wymieniane. W takim wypadku w wodzie pojawić może się rdza, która jest wynikiem korodowania systemu doprowadzającego.
Jeśli chce się sprawdzić, jakiej jakości jest woda z kranu w domu/mieszkaniu, można wykonać szczegółowe badania. Testy wykonuje się prywatnie w laboratoriach stacji sanitarno-epidemiologicznej lub miejskich zakładów wodociągowych. We własnym zakresie badania można natomiast przeprowadzić za pomocą tzw. testów paskowych. Wykażą one, jaką alkaliczność ma woda, a także wskażą jej twardość, odczyn pH, zawartość chloru i żelaza. Niekorzystne wskazania powinny być impulsem do przeprowadzenia bardziej szczegółowej diagnostyki, a także rozpoczęcia filtrowania wody.
Jak filtrować wodę z kranu?
Obecnie na rynku dostępnych jest kilka rozwiązań umożliwiających filtrowanie wody z kranu. To, jakie się wybierze, powinno być uzależnione od źródła jej czerpania. Jeśli jest to publiczna sieć wodociągowa, to najprostszym rozwiązaniem będzie dzbanek filtrujący. W wielu przypadkach jest on wystarczający i pozwala uzyskać smaczną i zdrową wodę do picia.
Sprawniejszym i wygodniejszym rozwiązaniem będą jednak filtry do wody pod zlew. Jak sama ich nazwa mówi, montowane są one pod zlewozmywakiem. Działają na zasadzie odwróconej osmozy. System ten pozwala usunąć z wody wszelkie szkodliwe substancje, wirusy i bakterie. Nowoczesne filtry nie wymagają obecności zbiornika na czystą wodę i nie od jonizują jej, a dodatkowo nie zajmują wiele miejsca. Filtr do zlewu może mieć wiele odmian, dlatego przed zastosowaniem tej metody warto się bliżej przyjrzeć właściwością konkretnych modeli.