Zanim w kuchni zamontuje się wymarzony zlewozmywak i ustawi idealne meble, trzeba zatroszczyć się o wykończenie podłóg i ścian. Chociaż materiałów wykończeniowych nie brakuje, to wiele osób zmaga się z tym, jakie wybrać. Na uwadze trzeba bowiem mieć fakt, że wykończenia kuchennych podłóg i ścian muszą być nie tylko estetyczne, ale i trwałe oraz odporne na zniszczenia. Takie cechy przejawiają współczesne panele do kuchni. Zobacz, jakie panele podłogowe wybrać do kuchennego wnętrza.
Panele podłogowe to doskonała alternatywa dla drewnianych podłóg lub płytek gresowych w kuchni. Są one tanim i łatwym w montażu produktem. Co więcej, panele do kuchni na podłogę to też wybór bardzo estetyczny. Ich producenci oferują różnorodne wzory i kolory, dzięki czemu panele w kuchni można dopasować do każdego stylu aranżacyjnego.
Na co narażona jest podłoga w kuchni?
Podłoga w kuchni to powierzchnia narażona na działanie wielu niekorzystnych czynników. Musi ona być przystosowana do trudniejszych warunków niż podłoże w salonie czy sypialni. Niestraszna powinna być jej woda, wilgoć czy szoki temperaturowe. Ważną jej cechą jest także odporność na wszelkiego rodzaju zabrudzenia i uszkodzenia mechaniczne. Te cechy sprawiły, że dotychczas za najlepsze podłoże do kuchni uważało się płytki gresowe, ale w aktualnym bogactwie oferty, nie jest to jedyne rozwiązanie. Nowoczesne panele podłogowe opracowane są tak, aby sprostały trudnym, kuchennych warunkom. Współczesne panele podłogowe kuchenne są tak samo trwałe, jak kafelki i tak samo estetyczne i eleganckie jak podłogi z naturalnego drewna.
Panele podłogowe: jakie wybrać do kuchni?
Panele do kuchni na podłogę powinny się różnić od tych, które montuje się w salonie czy sypialni.
Wybierając je, przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na:
- klasę ścieralności
- odporność na wilgoć.
Te dwa parametry określają, czy panele zdadzą egzamin w kuchennym wnętrzu. Z racji tego, że dziś wybór paneli do kuchni na podłogę jest bardzo duży, nie można też zapominać o ich estetyce. Szeroki wybór wzorów pozwala dobrać je do stylu wykończenia wnętrza i nadać mu niepowtarzalny klimat.
Panele do kuchni: jakie klasy używalności i ścieralności wybrać?
Kuchnia jest tym domowym pomieszczeniem, w którym statystycznie spędzamy najwięcej czasu, przez to też podłoga jest znacznie obciążona. Wpływa to na jej wygląd oraz strukturę. Szukając solidnych paneli podłogowych kuchennych, należy wybierać te o wysokiej klasie używalności. Zasada tu jest prosta: im wyższa klasa, tym lepszej jakości produkt.
Klasa paneli podłogowych do użytku domowego oznaczona jest cyframi od 21 do 23. Do kuchni polecane są panele oznakowane klasą używalności 23, ewentualnie można też zastosować produkty dedykowane do pomieszczeń użytku publicznego (klasy od 31 do 33), które są jeszcze solidniejsze.
Panele podłogowe w kuchni powinny również charakteryzować się odpowiednio wysoką klasą ścieralności. Klasy ścieralności paneli podłogowych do domu oznaczone są symbolami do AC1 do AC3. Klasa ustalana jest na podstawie testu Tabera. Polega on na okrężnym pocieraniu papierem ściernym po wierzchniej warstwie panelu – pocieranie trwa do czasu, aż zostanie uszkodzony wzór. Na podstawie ilości wykonanych obrotów panelom przydziela się właściwą klasę. Obowiązuje tu zasada, że im więcej obrotów potrzebnych aby naruszyć powierzchnie, tym wyższa klasa ścieralności. Chcąc mieć pewność, że panele w kuchni przetrwają długie lata, najlepiej wybierać te o klasie AC3 lub sięgnąć po produkty przeznaczone do użytku komercyjnego o klasie AC4.
Panele podłogowe wodoszczelne do kuchni
Jedną z najważniejszych cech paneli do kuchni jest ich wodoodporność. Zastosowane w kuchni produkty obowiązkowo powinny być odporne na wodę. Chcąc mieć pewność, że panelom w kuchni nie zaszkodzi rozlana woda podczas zmywania naczyń czy wylany sok, należy szczególną uwagę zwrócić na normę EN 13329. Oznacza ona tzw. pęczliwość paneli. W kuchni powinno się stosować panele o pęczliwości nie wyższej niż 5%. W praktyce oznacza to, że panele zanurzony przez 24 godziny w wodzie rozszerzy się maksymalnie o 5% (dla standardowych paneli współczynnik ten wynosi 20%).
Panele laminowane do kuchni, czy to jedyny wybór?
Panele podłogowe do kuchni to przede wszystkim te laminowane.
Składają się one z 3 warstw:
- spodniej,
- środkowej,
- wierzchniej,
dzięki czemu zachowują wysoką odporność na wodę. Spodnia warstwa w panelach laminowanych do kuchni to ta mająca za zadanie wyrównać naprężenia powierzchni, środkowa to płyta HDF, która wpływa na trwałość i wytrzymałość produktu, wierzchnia to wzór dekoracyjny. Wzór dekoracyjny tworzony jest przez laminat, który dodatkowo pokrywany jest specjalną żywicą chroniącą panel przed wpływem szkodliwych czynników – grubość laminatu wpływa na klasę ścieralności paneli laminowanych do kuchni.
Nowością na rynku paneli do kuchni są podłogi korkowe. Panele korkowe produkowane są z płyt HDF, które pokrywane są wierzchnią warstwą korka. Przy produkcji stosuje się też olej parafinowy odpowiadający za wodoodporność kuchennej posadzki. Panele korkowe w kuchni gwarantują wysoką odporność na wodę i wilgoć, trwałość oraz ciepłe podłoże.
Czy panele to dobre rozwiązanie?
Panele w kuchni cieszą się coraz większą popularnością. Wynika to z tego, że są one estetycznym i stosunkowo tanim rozwiązaniem. Doskonale sprawdzają się one w kuchniach zamkniętych, jak i tych połączonych z salonem czy jadalnią. Do zalet paneli podłogowych w kuchni zalicza się też to, że są one ciepłym podłożem, można w nich chodzi boso bez żadnego dyskomfortu. Ponadto ich użytkownicy chwalą je za łatwość utrzymania ich w czystości. Do mycia paneli podłogowych w kuchni wystarczy mop, ciepła woda i płyn do mycia podłóg, nie trzeba stosować zaawansowanych i czasochłonnych konserwacji czy innych zabiegów.
Najmodniejsze wzory paneli podłogowych do kuchni
Wybór paneli podłogowych do kuchni w zakresie wzorów i kolorów jest bardzo duży. Bez problemu można dopasować je do wybranej stylistyki wnętrza. W ostatnich sezonach najmodniejsze wzory paneli do kuchni to te, które przypominają tradycyjne duże deski. Na topie są też panele w geometryczną mozaikę oraz te upodabniające się do innych materiałów takich jak terakota, beton, kamień czy gres. Popularność wnętrz retro i stylizowanych sprawiała natomiast, że często wybierane wzory paneli to te imitujące starą klepkę lub zniszczone drewno.
Panele w kuchni spotykamy coraz częściej. Czasem są one jedynym materiałem wykończenia podłogi, innym razem łączy się je z płytkami ceramicznymi ułożonymi przy zlewie i w okolicy szafek (czyli tam, gdzie niebezpieczeństwo zniszczenia/zalania podłogi jest największe). Bez względu na to, jakie panele do kuchni się wybierze i na jaki sposób montażu się zdecyduje, zawsze będą one estetycznym i ciekawym rozwiązaniem.