Urządzając kuchnię dużo uwagi należy poświęcić jej funkcjonalności. Projekt, który chce się wdrożyć, powinien obejmować zasady ergonometrii. Reguły te pozwolą na wydzielenie specjalnych stref, które zapewnią wygodę i łatwość użytkowania tego domowego pomieszczenia. Sprawdź, jak zaprojektować kuchnię zgodnie z zasadami ergonometrii.
Strefy w kuchni
W kuchni przede wszystkim przygotowuje się posiłki. Ich przyrządzanie wiąże się z wieloma czynnościami, które w dużej mierze są powtarzalne. Najpierw rozpakowujemy zakupy i chowamy je do lodówki lub szafek, następnie chcąc coś ugotować - wyciągamy je, czyścimy, kroimy, gotujemy lub pieczemy. Taki cykl zadań pozwala na wydzielenie w kuchni określonych stref. Możemy ich wydzielić 5.
Pierwszą z nich jest strefa przechowywania zapasów, obejmuje ona przede wszystkim lodówkę i pomniejsze szafki kuchenne. Druga służy do przechowania naczyń, szklanek, talerzy czy garnków. Kolejna strefa to ta obejmująca zlew, zmywarkę i kosz na śmieci – nazwana jest ona strefą zmywania. Czwartą strefę stanowią blaty robocze, które wykorzystywane są do przygotowywania posiłków, natomiast ostatnia to miejsce, gdzie gotujemy, czyli kuchenka i piekarnik.
Jak ustawić kuchenne sprzęty i ułatwić sobie pracę w kuchni?
Chcąc ułatwić sobie pracę w kuchni, najlepiej jest umieścić sprzęty w następującej kolejności. Najbliżej wejścia postawić lodówkę oraz szafki przeznaczone do przechowywania produktów. Blat, którym przykryte są szafki powinien mieć ok. 50 cm, pozwala to na swobodne wykładanie zakupów, a w dalszej kolejności czyszczenie, obieranie i krojenie produktów spożywczych. Obok powinien znajdować się zlewozmywak o optymalnych wymiarach, a w szafce pod nim kosz na odpadki. Po drugiej stronie zlewu kuchennego dobrze jest przewidzieć miejsce na przygotowywanie posiłków. Najlepszym rozwiązaniem jest blat roboczy o długości co najmniej 80 cm. W górnych szafkach tej strefy możesz schować produkty potrzebne do gotowania, np. przyprawy. Za blatem dobrze jest postawić kuchenkę. Ciąg roboczy powinien zakończyć mały blat do odstawiania gotowych już dań.
Optymalna wysokość blatów w kuchni
Ergonometria w kuchni to nie tylko właściwe rozmieszczenie sprzętów, ale także i odpowiednie wymiary. Blaty robocze oprócz tego, że muszą mieć odpowiednią długość, to powinny być również dostosowane do wysokości domowników. Standardowa wynosi 85 cm, jednak coraz częściej przez projektantów zalecane jest stosowanie 4 rodzajów blatów. Ich wysokość powinna być dopasowana do czynności, które się na nich wykonuje. Wysokość blatu przy, którym obiera się warzywa powinna wynosić 100-110 cm, tego do przygotowywania posiłków oraz zmywania 90-100cm. Blat, przy którym gotujemy dobrze, aby miał 80-90cm, natomiast ten przy, którym wałkuje się ciasto 70-80cm. Jeżeli nie możesz pozwolić sobie na zastosowanie różnych wysokości przestrzeni roboczej, to dostosuj ją do wzrostu osoby, która najczęściej będzie ją wykorzystywać.
Mówiąc o wysokościach, warto również wspomnieć o wiszących szafkach kuchennych. Powinny znajdować się one ok. 55-60 cm od blatu kuchennego. Podobnie jest z pochłaniacz zapachów – najlepiej zawiesić go 65-70 cm nad kuchenką gazową lub 60-65 cm nad eklektyczną.